Klinik Psikolog Gizem Kıyıcı
Yayınlanma 18.02.2022
Bilişsel Davranışçı Terapide Duygusal Yeme

Duygusal yeme, kişinin yaşadığı olumsuz olay ve durumlar sonucunda üzüntü, öfke, hayal kırıklığı, umutsuzluk, utanç gibi duygularla yemek yiyerek başa çıkmaya çalışmasıdır. Duygusal yeme aynı zamanda kişinin içindeki duygusal boşluğu doldurmaya yönelik bir davranış olabilir. Kişi yemek yerken geçici olarak bir rahatlama hissi yaşar.

Hissettiği olumsuz duygulardan yemek yiyerek uzaklaştığını düşünür, sakinleşir ve rahatlar. Kişi kendini aç hissetmediği halde yemek yediği için daha fazla kalori alır ve bu durum midesinin genişlemesine neden olabilir. Böylece kilo alabilir ve bu nedenle öz saygısı zedelenebilir.

Neden Duygusal Yeme Yapıyorum?

Duygusal yemenin altında kişinin stresle, olumsuz olay ve durumlarla başa çıkma mekanizmasının yetersiz kalması ve öğrenilmiş bir davranış olması yatabilir. Duygularının farkında olan ve duygularını ifade edebilen kişiler, olumsuz bir olay ve durum yaşadığında duygusal yeme yerine duygularını dışa vurarak çözüm yolları bulmaya çalışır.

Duygusal yeme davranışı ile başa çıkmak için; ilk önce kişinin farkındalığının olması gerekir. Eğer kişi duygularıyla baş etmeye çalıştığı için yemek yediğini düşünüyorsa buna nelerin sebep olduğunu ve bu davranışı devam ettirici faktörleri bulmaya çalışabilir. Bu aşamada, harekete geçmek önemli bir noktadır. Örneğin, kişi olumsuz duygularla başa çıkmak için kendini fiziksel aktivitelere yönlendirebilir. Kişi duygusal yeme ile birlikte gelişen yeme alışkanlığını; sağlıksız yiyecekler yerine sağlıklı yiyecekler tüketerek değiştirebilir.  Eğer kişi çabaladığı halde bir sonuç alamıyorsa ve duygusal yeme davranışı devam ediyorsa kesinlikle bir uzman psikologdan destek almalıdır.

Duygusal Yeme Yerine Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek

Bilişsel Davranışçı Terapi'de, kişinin düşünceleri, duyguları ve davranışları ile ilgili çalışılır ve kişinin davranışları değiştirecek stratejiler geliştirmesine yardımcı olunur. Duygularının farkına varan ve duygularını ifade etmeyi öğrenen kişilerin, yaşadıkları olumsuz olaylarda duygularını ifade etmeyip yemek yeme davranışı yerine, duygularını ifade ederek yapıcı çözüm yollarını keşfetmesi sağlanır.

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Uygulamayı indir ve size en uygun psikologu eşleyelim, ücretsiz ön görüşmenizi yapın ve alanında uzman psikologlarımızla görüşün.