Çocuklara Sevgi Göstermenin Yolları: Çocukların Beş Sevgi Dili

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Siz de 500 bin mutlu danışanımız gibi hayatınızın kontrolünü elinize alın.

Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili Nedir?

Her çocuğun içinde kendisini besleyen duygusal bir depo vardır. Bu depo, karşısına çıkan zorlukları atlatması için çocuğa duygusal destek sağlar. Ebeveynlerin çocukların duygusal depolarını koşulsuz sevgiyle doldurmaları gerekir. Güvensizlik, utanç, suçluluk, sevilmeme duygusunu ve korku gibi hisleri yalnızca koşulsuz sevgi önleyebilir.

Birçok ebeveyn ceza vermeyi çocuğa rehberlik etmek olarak görür. Ebeveyn, vermek istediği olumlu mesajı cezalandırıcı bir yolla iletirse çocuk gelişimi açısından olumsuz sonuçlar doğar. Eğer bir çocuğu şefkatli bir şekilde disipline ederek büyütmek istiyorsak ona koşulsuz bir şekilde sevildiğini ve güvende olduğunu hissettirmek gerekir.

Her çocuk farklı bir kişiliğe sahiptir, sevgiyi ifade etme ve sevildiğini anlama biçimi de birbirinden farklıdır. Çocuk, en çok hangi sevgi dilinden anlıyorsa, sevginin ona o şekilde koşulsuz şekilde ifade edilmesine ve gösterilmesine ihtiyacı vardır.

Çocukların sevgilerini ifade ettikleri ve sevildiklerini anladıkları 5 dil vardır:

  • Fiziksel temas
  • Olumlama sözleri
  • Kaliteli zaman
  • Hediyeler
  • Hizmet eylemi

1. Fiziksel Temas

Fiziksel temas ebeveynlerin, koşulsuz sevgilerini göstermek için kullanabileceği en kolay yoldur. Çünkü çocuklara sarılmak için hiçbir bahaneye ihtiyaç yoktur. Sevginin en güçlü ve en yoğun hisler barındıran dili fiziksel temastır.

Birine sarılmak, kelimeler olmasa da “Seni seviyorum.” diye bağırır bizlere. Sadece sarılmak değil, kucaklanmak, omuzda taşınmak, elini tutmak gibi fiziksel temaslar çocukların duygusal gelişimi için çok önemlidir.

Çocuğunuzun sevgi dili fiziksel temas ise şunları daha çok yapabilirsiniz:

  • Fiziksel temas barındıran oyunlar oynamak
  • Aileniz ile grup kucaklaşması yapmak, hatta buna komik bir isim vermek
  • Kendi için olumlu bir şey yaptığında ona sarılmak veya beşlik çakmak
  • Zor bir gününü anlatırken saçını okşamak veya elini tutmak
  • Çocukla karşılaşıldığında veya ondan ayrılırken sarılmak
  • Temas içeren oyunlar oynamak
  • Birlikte sarılarak dizi veya film izlemek
temas ederek sevgi gösteren bir baba çocuk çizimi

2. Olumlama Sözleri

Olumlama sözleri; tatlı sözleri, övgüleri, destekleyici kelimeleri ve sevgi sözcüklerini ifade eder. Bunların hepsi “Seni önemsiyorum.” anlamına gelir ve içimizi ısıtır. Hepimiz gibi çocuklar da sevildiklerini duymaktan ve takdir edilmekten hoşlanırlar. Bu sözlerle ebeveynlerinin onlara inanıp güvendiğini görmüş olurlar ve kendilerine olan güvenleri de artar.

Bu sevgi dilini göstermenin yolları nelerdir?

  • Örneğin, çocuk boyama yaptığında “Harika boyuyorsun, şu seçtiğin rengin güzelliğine bak.” demek
  • Çocuk hedeflerinden ve hayallerinden bahsettiğinde onu güçlendirecek, onaylayacak ve destekleyecek tepkiler vermek (“Büyüyünce psikolog olmak istiyorum.” dediğinde “Bence çok iyi bir psikolog olursun.” demek)
  • Buzdolabına veya ofise onun yaptığı veya beraber yapılan resimleri koymak
  • Çocuğun görebileceği yerlere, banyo aynasına veya buzdolabına seni seviyorum yazılı kağıtları yapıştırmak

3. Kaliteli Zaman

Çocukların kendilerini seviliyor hissetmelerinin en önemli yollarından biri ebeveynlerinin onlara ayırdığı vakittir. Kaliteli zaman herkes için “Sen benim için önemlisin. Sana değer veriyorum ve seninle vakit geçirmek beni mutlu ediyor.” anlamına gelir.

Çocuklar ebeveynleriyle vakit geçirmekten, birlikte aktiviteler yapmaktan ve ortak ilgi alanları paylaşmaktan hoşlanırlar. Ebeveyninin kendisiyle ilgilendiğini gören çocuk sevildiğini ve önemsendiğini hisseder. Birlikte vakit geçirdiğiniz anların niceliği kadar niteliği de önemlidir. Çocuğa vakit ayırdığınız bu zaman dilimlerinde ilginiz gerçekten onun üzerinde olmalı.

Çocuğun eline oyalanması için bir şeyler verip kendi işlerinize bakmak kaliteli zaman geçirildiği anlamına gelmez. Çocukla etkileşim halinde olmalı, göz teması kurmalısınız.Sıcak bakışlar ve samimi dokunuşlar çocuğun koşulsuz sevildiği hissini güçlendirir. Çocuklarla kaliteli zaman geçirirken onların hem fiziksel hem ruhsal gelişimine dokunuruz.

Çocuklar için bilmeceler, çizgi filmler, oyunlar onlarla iletişime geçmek için iyi birer fırsattır. Örneğin beraber çizgi film izlerken, çizgi filmdeki karakterler, olaylar üzerine konuşarak etkileşim halinde olmak çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmenin bir yolu olabilir.

Kaliteli zamanda çocuğa verilmesi gereken mesaj “Birlikte bir şeyler yapıyoruz.” olmalıdır. Eğer çocuğun sevgi dili kaliteli zaman ise bu vakitlerde ona tüm dikkatinizi vermediğiniz sürece sevginizden şüphe eder. Çocukla konuşmak için bile belki bir aktiviteye ihtiyaç duyabilirsiniz. Karşılıklı otururken size olan biteni anlatmaz ama onun ilgi alanına eşlik ederken hayatıyla ilgili çok şey öğrenebilirsiniz.

Ayrıca kaliteli zaman sadece beraber bir aktivite yapmak değildir. Duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak, anılarınızı paylaşmak ve karşılıklı oturup sohbet etmek de çocuklara önemsendiklerini hissettirir. Onlara ayırdığınız her vakit, değerli hissetmelerine yardımcı olur.

4. Hediyeler

Hediye birini ne kadar iyi tanıdığımızın göstergesidir. Hediyenin değeri ya da büyüklüğü kişiden kişiye değişebilir ama düşünülmüş olmasının değeri herkes için aynıdır. Eğer çocuğun sevgi dili hediyelerse, hediye almak onlar için “seni seviyorum” demenin en güçlü yoludur.

Aldığınız hediye, çocuk için sevginin ve değerin yansımasıdır çünkü onun için önemli olan kendisini düşünmüş olmanızdır. Eğer çocuğun sevgi dili hediyeler ise şunları yapabilirsiniz:

  • Çocuğunuzun okul çantasına minik bir hediye saklamak
  • Belli yerlere minik hediyeler saklayıp ona üstü işaretlenmiş bir harita çizip verdiğiniz bir define oyunu oynamak
  • Büyüklü küçüklü hediyeleri bir kutuda saklayıp ara sıra çocuğa o kutudan sürpriz yapmak
  • Çocuğun ilgi alanlarıyla ilgili ona hediyeler almak

5. Hizmet Eylemi

Ebeveynlik, belli bir yaşa gelene kadar bir nevi çocuğuna sevgiyle hizmet etmek demektir. Çocuk bakımı, çocuklar kendi ayakları üzerinde durana kadar hizmet edilen, daha sonra aktif kaynak olarak devam edilen bir süreçtir. Eğer isteksizce yapılırsa ebeveynlik çocuğun sadece fiziksel ihtiyacını karşılar, duygusal ihtiyacını değil.

birbirine sevgi gösteren anne çocuk çizimi

Ebeveyn olarak çocuklara hizmet ederken aslında yetişkinliklerinde başkalarına ve kendilerine nasıl bakım vereceklerini, ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını öğretmiş oluruz. Ebeveynlerin hizmet ederken amacı onlar için en iyi olanı yapmaktır.

Çocuklar onların mutlu olması veya bir sorunlarını çözmek için sergilediğiniz davranışları, sevildikleri şeklinde yorumlar ve mutlu olurlar. Örneğin, “Annem beni seviyor çünkü bana en sevdiğim keki yapıyor.”, “Annem beni seviyor çünkü ödevlerimde hep yardım ediyor, beraber yapıyoruz.”, “Babam beni seviyor çünkü bisikletim bozulduğunda hep tamir ediyor.” gibi.

Bitirirken

Aslında çoğu ilişki insanlar birbirinin sevgi dilini bilmediği için bitiyor. “Beni anlamıyor.” dediğimiz nokta buradan, yani sevgi dilinden başlıyor. Partneri tanımak için de çocuğu tanımak için de sevgi dilleri öğrenilmeli, gerekirse öğretilmeli.

Maddi sıkıntılar, psikolojik sorunların artması, mükemmel ebeveynlik baskısının yoğunluğu gibi birçok sebepten dolayı duygusal anlamda sağlıklı bir çocuk yetiştirmek giderek zorlaşıyor. Uzun vadede çocuklarla kurulacak ilişkide zorlanmak istemiyorsak çocuğun sevgi deposunu doldurduğumuza emin olmamız gerekiyor.

Sevgi deposu yeteri kadar dolu olan bir çocuk, ebeveynlerinin kılavuzluğuna daha çabuk ve kolay tepki verecektir. Çocukların olgun bireyler olmalarını istiyorsak önce onlara sevgi dillerini gösterip sonra da bu sevgi dillerini nasıl ifade edeceklerini öğretmek gerekir.

Kaynakça

  1. Chapman, G., & Campbell, R. The 5 Love Languages of Children. (Ç. Balkanlı, Çev.) Koridor.
*Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.