Göç ve Göçmenlik Üzerine Bazı Öneriler

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Siz de 500 bin mutlu danışanımız gibi hayatınızın kontrolünü elinize alın.

İÇİNDEKİLER

Göç ve Göçmenlik

Doğup büyüdüğünüz ve yetiştiğiniz yerden uzak bir yere taşınmak heyecanlı olduğu kadar üzerine uzunca düşünülmesi gereken bir konudur. Dünyanın başka bir yerinde yepyeni bir sayfa açma fikri hayatınızda büyük değişikliklere sebep olabilir. Konfor alanından çıkmak, sosyal çevreyi ve rutinleri değiştirmek bu değişikliklere örnek olarak verilebilir.

Peki neden konfor alanımızdan çıkıp göç ederiz? Bu soruyu hem sosyolojik hem de psikolojik boyutuyla ele almamız gerekir. İnsanlar ekonomik, siyasi ve toplumsal nedenler gibi birçok sosyolojik faktör sebebiyle göç edebilir. Örneğin, refah seviyesi yüksek olan ülkelerde göçmen sayısının gün geçtikçe artması sosyolojik sebeplerden kaynaklanıyor gibi görünmektedir.

Yurt dışına göçün psikolojik boyutunu ele alırsak, daha iyi bir yaşam umudu, hayallerini gerçekleştirme ve sosyal olarak kendini daha iyi ifade edebilme isteği gibi beklentiler ön plana çıkabilir. Her ne kadar daha iyi bir yaşam için göç edilse dahi göç beraberinde çeşitli sorunları getirebilir. Gelin bu sorunlar ile nasıl daha rahat baş edilebilir, hep birlikte göz atalım.

1. Öğrenmeye Açık Olun

Başka bir ülkeye taşınmak adeta yeni doğmuş bir bebek gibi hissettirebilecek bir deneyim olarak varsayılabilir. Aşina olduğunuz dil, kültür ve çevreden tamamen farklıdır. Bu farklılıkları avantaja çevirerek her günü yeni bir öğrenme fırsatı olarak görmek bulunduğunuz çevreye kolayca alışmanızı sağlar.

O ülkenin dili bilinse dahi günlük kullanımları öğrenmek yerel insanlar ile daha yakın iletişim kurmaya yardımcı olur. Böylelikle, kültürü ve yaşamını yerel insanlar gibi deneyimleme imkanı bulursunuz. Ayrıca, öğrenme maceranızda kendi ilgi alanlarınıza dair bilgi edinmek sizi öğrenmeye teşvik edebilir. Örneğin, müzik ile ilgilenen biri için, o ülkenin yerel müzik aletlerini öğrenmek ve inceliklerini keşfetmek yerleşilen ülkenin kültürünün daha iyi anlaşılmasını ve benimsenmesini sağlar.

2. Paylaşın

Öğrenmek kadar öğretmek de etkili bir pekiştirme yöntemidir. Kendi kültürünüzü yerel insanlar ile paylaşmak, farklılıkların ayrıştırıcı değil, birleştirici ve bütünleştici yönünü görmenize ve farkettirmenize olanak tanır. İş ve okul ortamı gibi sosyal bir ağın parçası olmak sosyal çevreyi genişletmek için büyük bir fayda sağlar. Örneğin, iş yerlerinde motivasyon gezileri, okullarda da oryantasyon programları ve tanışma etkinlikleri paylaşım yapmak için en ideal yerlerdir.

Buna ek olarak, göçmenlerin bir araya gelip deneyimlerini paylaşması, kendilerini yalnız hissetmelerinin önüne geçebilecek bir deneyim önerisi olarak her zaman önemli bir yere sahiptir.

3. Kendinize Zaman Verin

Yerleştiğiniz ülkede kısa sürede düzen kurmayı beklemek hayal kırıklığına uğramanıza sebep olabilir. Alışma sürecini zamana yaymak ve kendinize zaman tanımak kaygılarınızı azaltabilir. Beklenmeyen ve sonucu belli olmayan durumlarda zaman tanımak faydalı olacaktır. Yurt dışına yerleşmek aslında sizin kendinizi tanımanıza ve keşfetmenize de olanak tanır. Kendinize buradayken neler yapacağım? gibi sorular sorabilirsiniz.

4. Yeni Anılar Biriktirin

Araştırmalara göre anılar şu an ve gelecekteki planlarımızı şekillendiriyor. Bir yere ait hissedebilmenin yolu orayla bağ kurabilecek anılar biriktirmek gibi görünüyor. Edinilen güzel anılar, bulunulan mekan ile bağ kurulmasını sağlıyor. Kalıcı anılar edinmenin en güzel yollarından biri ise hobi edinmektir. Hobi edinerek hem hoşlandığınız aktiviteyi yapmış, hem de sosyalleşerek yeni anılar biriktirmiş olabilirsiniz.

5. Olumlu Yaklaşın

Yurt dışına taşınmanın kolay bir karar olmaması, zaman zaman bu karardan şüphe duymanıza sebep olabilir. Karşılaştığınız olumsuzluklar sizi zorlasa da bu süreçlerin geçici olduğuna odaklanmak olumlu yaklaşmanıza yardımcı olur. Karşılaştığınız durumlar değişmese dahi hissettiğiniz duygular değişebilir. Örneğin, dil bariyerinden dolayı yanlış otobüse binmek o an sizde stres ve kaygı yaratabilir ama ileride bu durumu hatırlayıp gülebilirsiniz.

6. İşlerinizi Kolaylaştırın

Her ne kadar kendinizi yeni bir sosyal çevreye hazırlamış olsanız da beslenme alışkanlıklarından finansal alışkanlıklara kadar köklü değişiklikler söz konusu olacaktır. Özellikle, para transferleri esnasında detaylı plan ve araştırma yapmak karşılaşabileceğiniz muhtemel olumsuz durumları en aza indirgemenizi sağlar.

Çeşitli para transferi uygulamaları kullanıcılarına yurt dışında yaşıyorken, gizli masraf ödemeksizin, ülkelerindeki yakınları ve sevdiklerine kolayca ve güvenilir olarak para göndermelerini sağlar. Böylelikle, ailenize ve sevdiklerinize gönül rahatlığıyla ve hızlıca para transferi gerçekleştirebilir, psikolojik ve finansal olarak yaşadığınız büyük değişikliklerin yükünü azaltabilirsiniz.


Kaynakça

  1. Beck, J. (2017). Imagining the future is just another form of memory. The Atlantic.
  2. Fawcett, J. T. (1985). Migration psychology: New behavioral models. Population and Environment, 8(1), 5-14.
  3. Yılancıoğlu, S. S. (2015). Günümüzün göç edebiyatı nedir?. In Turkish Migration Conference 2015 Selected Proceedings (pp. 512-519). Transnational Press London.
*Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.