Temas Bağımlılığı Nedir? Romantik İlişkilerde Temas

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Siz de 500 bin mutlu danışanımız gibi hayatınızın kontrolünü elinize alın.

Temas Bağımlılığı Nedir?

Son dönemde sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkan “temas bağımlısı olmak” ne demek? Partnerinize temas etmenin önemini ve ona neler hissettirdiğini biliyor musunuz? Veya size temas etmenin de bir sevgi dili olduğunu söylesek? Gelin romantik ilişkilerdeki temas kavramını daha yakından inceleyelim.

Partnerinize sevginizi ifade etmenin pek çok yolu bulunmaktadır. Dr. Gary Chapman'ın "5 Sevgi Dili" kitabında bahsettiği şekliyle fiziksel temas 5 sevgi dilinden birisi olarak bilinmektedir. Bir sevgi dili olarak fiziksel teması yalnızca cinsellikle sınırlamak ise doğru değildir. Bu temas bir sarılma, sırtını sıvazlama, elini tutma veya omzunu sıkma şeklinde de olabilir.

Aşkın cinsel ifadeleri çoğu romantik ilişkide kullanılmaktadır. Peki partnerinizden yüzlerce kilometre ötede yaşıyorsanız? Cinsel ilişkiye girmek sizin için zorlayıcı bir deneyimse? Veya cinsel teması seven ya da tercih eden birisi değilseniz? Bu gibi durumlarda bilinmesi gereken en önemli şey, sevginin aslında pek çok farklı temas ile ifade edilebileceğidir1.

Sevginin Temas Dili

Fiziksel temas partnerinize yakınlaşmanın en kolay yollarından birisidir ve partnerinizle fiziksel olduğu kadar duygusal yakınlık da yaratır. Partnerinizle tartıştığınızda genellikle fiziksel olarak uzaklaştığınızı fark edebilirsiniz. Tartışma sonrası aranızdaki gerilimi yok etmek hiç kolay olmasa da genellikle bağlantı kurmanın en iyi yolu fiziksel olarak partnerinize dokunmaktır. İşte fiziksel teması partnerinize göstermenin bazı yolları1:

  • El Ele Tutuşmak: Partnerinizle el ele tutuşmak psikolojik halimizi olumlu yönde etkileyecek endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan bir harekettir. Ebeveynler çoğunlukla çocuklarını koruyucu sebeple olsa da bağ kurucu sebeplerle de çocuklarının elini tutarlar. El ele tutuşmak partnerinize sevginizi göstermenin en iyi yollarından birisidir.
  • Öpmek: Öpüşmek partnerinize sevginizi fiziksel yolla göstermenin en iyi yollarından birisidir. Tarih boyunca pek çok farklı kültürde öpüşmek saygı, selamlama, şefkat eylemi gibi farklı şekillerde yorumlanmıştır.
  • Sarılmak: Film izlerken, uyurken veya herhangi bir anda partnerinize sarılır mısınız? Partnerinize sarılmak sizi fiziksel ve duygusal olarak birbirinize yakınlaştırır.
  • Ten Teması: Tensel temas yalnızca cinsel içerikli olmak zorunda değildir. Partnerinizin sırtına dokunmak veya saçlarıyla oynamak sevginin samimi bir ifadesi olabilir.

“Temas Bağımlısı” Olduğunuzun Göstergeleri

Romantik ilişkilerde sürekli fiziksel temas arzusu birçok farklı şekilde yorumlanabilir. Bu arzunun altında yatan nedenler kişiden kişiye değişebilir ve sağlıklı bir ilişkinin bir parçası olarak görülebileceği gibi, aşırı bir talep veya sınırların ihlali olarak da algılanabilir.

romantik ilişkide iki partnerin birbirine sevgi gösterdiği bir görsel

Sürekli temas etme arzusunun sebepleri kişiden kişiye değişebilir ancak sevgi dilinizin fiziksel temas olduğunu, modern deyimi ile temas bağımlısı olduğunuzun bazı göstergeleri şunlar olabilir:

  • Partnerinize sarılmayı, dokunmayı çok seviyor olabilirsiniz.
  • Partnerinizden rastgele öpücükler almak sevildiğinizi hissetmenizi sağlayabilir.
  • Partnerinizin size sarılmak istemesini anlamlı bulursunuz.
  • Partnerinizle el ele tutuşmak, başınızı omzuna yaslamak gibi hareketler size iyi hissettiriyordur.
  • Size hediye alınmasındansa partnerinizin size bakışı veya bir kucaklaması çok daha önemli bir noktada olabilir.
  • Partnerinizle yan yana otururken ona dokunmamak veya temas etmemek tuhaf gelebilir.
  • Partnerinizin toplum içerisinde kolunu size dolaması sizin için güzel bir jesttir.
  • Stresli olduğunuzda partnerinizin size dokunması, elinizi tutması sizi sakinleştiren bir harekettir.
  • Uzun ve sıcak bir sarılma sizin için partnerinizin size değer verdiğinin bir göstergesidir2.

Temas İle İletişim Kurmak

Dokunmak, duygularınızı sözsüz bir şekilde karşı tarafa iletmenin en iyi yollarından birisi olabilir. İster sarılmak ister sırtını sıvazlamak olsun dokunma eylemi pek çok kültürde sevgi ve şükran duygularını karşı tarafa iletmenin bir yolu olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra sempati duygusunu da karşı tarafa ileten güçlü bir araçtır. Örneğin birisi yanınızda ağlarken sırtını sıvazlamak kuracağınız pek çok cümleden çok daha anlamlı hissettirebilir3.

Peki sizce partnerinizin sevgi dili fiziksel temas mı? İnsanlar sevgilerini nasıl gösteriyorlarsa benzer şekilde partnerlerinden almak isterler. Partnerinizin sevgi dili fiziksel temas ise bunu size pek çok farklı dokunuşla gösterebilir. Ancak bunu anlamanın en iyi yolu partnerinizle onun sevgi dili hakkında konuşmaktır1.

Romantik İlişkide Temasın Faydaları

Fiziksel temas çiftlerin duygusal olarak yakınlaşmalarına ve birbirlerine duydukları sevgiyi ifade etmelerine olanak tanır. Yapılan çalışmalara bakıldığında partneri ile daha fazla fiziksel temas kuran çiftlerin daha az fiziksel temas kuran çiftlere kıyasla daha yüksek duygusal refah hissettikleri bulunmuştur4.

El ele tutuşmak, sarılmak, partnerimize dokunmak psikolojimiz üzerinde olumlu etkilerde bulunur. Fiziksel dokunma, vücudumuzda aşk hormonu olarak bilinen oksitosinin salınımını arttırmaktadır. Bunun sebebi çevrenizde güvendiğiniz ve sevdiğiniz kişilerle sarılmanın verdiği sıcak duygularla bağlantılıdır. Sevdiğiniz kişilerle sarılmak, oksitosin salınımını arttırarak sinir sisteminin yatışmasına yardımcı olmaktadır5.

Bunun yanı sıra dokunmak vücudumuzun doğal antidepresanı ve ağrı kesici kimyasalı olarak bilinen serotonin hormonu salınımını arttırmaktadır. Bu sayede vücudumuzu ağrıya daha dirençli hale getirmektedir. Dokunmak bağışıklık sistemimize de faydalıdır. Yapılan bir çalışmada katılımcıların vücuduna soğuk mikrop enjekte edilmiş ve daha fazla kucaklaşıp sarılan katılımcıların virüse karşı daha iyi bir bağışıklık tepkisi gösterdiği görülmüştür5.

Sevdiği kişilere dokunan ve sarılan kişilerin topluluk önünde konuşma gibi stresli olaylarda daha sakin oldukları ve daha iyi performans gösterdikleri de tespit edilmiştir.

Romantik Dokunuşun 4 Temel Niteliği

Sosyal dokunuş ve dokunuşun karşıdaki kişi üzerindeki etkisini anlamaya yönelik olarak Saarinen ve arkadaşları kapsamlı bir inceleme yapmışlardır. Bu çalışmada bir çiftin birbirine dokunma davranışlarının temel unsurlarını birbirinden ayırmayı başarmışlardır. Bu unsurlar partnerinize dokunmanın ne zaman daha iyi etkileri olacağının ve ne şekilde dokunulması gerektiğinin de altını çizer nitelikte olmuştur.

romantik ilişkide bulunan iki partner görseli

İlişkiler flörtten uzun vadeli birlikteliğe evrildikçe partnerler arasındaki fiziksel temas biçimi zamanla azalabilmektedir. Monotonlaşan ilişkileri eski günlerine geri döndürmek belki de eski temas biçimlerini yeniden canlandırmak anlamına geliyor olabilir. Helsinki ve arkadaşları en etkili temas davranışlarını belirlemişlerdir. Bu 4 temel davranış sırasıyla şöyledir6,7:

  1. Partnerinizin elini tutmak: Partneriniz stresliyken partnerinizin elini tutmanın kardiyovasküler sisteme iyi geldiğine ve kan basıncını düşürdüğüne yönelik bilgiler mevcuttur.
  2. Sarılmak: Sarılmak üzerine yapılan çalışmalara göre sıklıkla birbirine sarılan çiftlerin tartışma yaşasalar dahi olumlu duyguları sürdürme olasılıklarının daha kuvvetli olduğunu gösterilmiştir.
  3. Diğer duyuları harekete geçirmek: Partnerinize görsel olarak hoş bir ortamda sunacağınız bir dokunuş veya sarılma bile daha avantajlı görülebilir. Yazarların başka bir ifadesi ile çevre, dokunmanın motivasyonel uygunluğunu etkileyen bağlamı belirlemektedir.
  4. Temasın kasıtlı olduğunu göstermek: Partnerinize dokunuşunuzun kasıtlı olduğunu belli edebilirsiniz. Partneriniz ona kasıtlı olmadan dokunduğunuzu düşünürse fizyolojik olarak dokunuş aynı olsa dahi dokunmanın duygusal bileşenleri eksik kalacaktır.

Kaynakça

  1. https://www.verywellmind.com/physical-touch-love-language-4797513
  2. https://www.mindbodygreen.com/articles/physical-touch-love-language
  3. https://justmind.org/the-importance-of-touch-in-relationships/
  4. Debrot, A., Schoebi, D., Perrez, M., & Horn, A. B. (2013). Touch as an interpersonal emotion regulation process in couples’ daily lives: The mediating role of psychological intimacy. Personality and Social Psychology Bulletin, 39(10), 1373-1385.
  5. https://goodcleanlove.com/blogs/making-love-sustainable/the-science-of-intimate-touching-why-we-need-it
  6. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/fulfillment-any-age/202202/4-ways-more-touch-can-strengthen-relationship
  7. Saarinen, A., Harjunen, V., Jasinskaja-Lahti, I., Jääskeläinen, I. P., & Ravaja, N. (2021). Social touch experience in different contexts: A review. Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 131, 360–372. doi: 10.1016/j.neubiorev.2021.09.027
*Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.