“Biz Şimdi Neyiz?” İlişkide Situationship (Durumdaşlık) Nedir?

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Siz de 500 bin mutlu danışanımız gibi hayatınızın kontrolünü elinize alın.

Situationship (Durumdaşlık) Nedir?

Romantik olarak görüştüğünüz birisi varsa, o kişiyle görüşmekten karşılıklı keyif alıyor fakat tam anlamıyla adı ‘’ilişki’’ olmayan bir türlü ortaklık içindeyseniz ve birbirinize bir taahhütte bulunmadıysanız, situationship (durumdaşlık) içerisinde olabilirsiniz1.

Bu tür bir ilişkide taraflar genellikle gelecek hakkında konuşmazlar veya kendilerine birisiyle görüşüp görüşmedikleri sorulduğu zaman tam olarak verecek bir cevap bulamazlar. Bu cevap genellikle ‘’karmaşık’’ olur. Klinik Psikolog Sabrina Romanoff’a göre situationship, insanlar için hem bekar olmanın hem de bir ilişki içinde olmanın avantajlarından aynı anda yararlanabileceği bir düzenleme yaratmaktadır.

Situationship kavramı ilk kez 2017 yılında Cosmopolitan yazarı Carina Hsish tarafından ortak bir gelecek planı yapılmayan, duruma göre niteliği de değişen ilişkileri tarif etmek için kullanılmış2. Google’a göre ise durumdaşlık, açık ve net olarak adı konmamış romantik ilişkidir. ‘’Situation’’ kısmı ‘durum’ demek, ‘ship’ eki ise İngilizce kelimelere bir konum ya da ilişki anlamı kattığından situationship de duruma göre ilişki anlamına gelmektedir.

Prof. Dr. Selçuk Şirin, 2023 yılında ‘’situationship’’ kavramının Türkçe karşılığı olarak ‘’durumdaşlık’’ kelimesinin bu ilişki tarzını karşıladığını önermiştir2. Duygusal yakınlığın, vakit geçirmenin, fiziksel ve cinsel boyutun da mevcut olabildiği bu ilişki modelini diğer ilişkilerden ayıran en temel özellik kız arkadaş-erkek arkadaş, karı-koca, nişanlı gibi etiketlerin olmayışıdır.

Durumdaşlığı ‘’takılmak’’ veya ilişki öncesi tanışma evresinden ayıran şey ise tarafların veya bir tarafın bu ilişkiyi bilerek ve isteyerek tarifsiz bırakmayı tercih etmesidir2. Popüler dating uygulaması Tinder tarafından 2022’de yayınlanan yıllık kullanıcı raporuna göre ‘’durumdaşlık’’ ilişkisi şu anda en yaygın ilişki tipidir.

Situationship İçerisinde Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Romantik ilişkilerde partnerler arasında geleceğe dair net konuşmaların olmaması, beklentilerin paylaşılmaması gibi durumlar belirsizlik yaratarak yoğun kaygı ve strese sebep olabilmektedir. Aşağıdaki durumlar bu belirsizliklerin situationship’te olduğunuza işaret ettiğini söylüyor olabilir:

İlişkinin Tanımlanmamış Olması:

Siz ve partneriniz ilişkinin gidişatını belirlemek, beklentilerinizi ifade etmek veya sınırlarınızı çizmek için henüz "Biz neyiz?" sorusunun cevabını konuşmamış olabilirsiniz. İlişkinizin doğasını netleştirmek için konuşun, beklentilerinizi ortaya koyun ve sınırlar çizin. Bu konuyu açmakta kendinizi rahat hissetmeyebilirsiniz veya konuşmayı yapmak için henüz çok erkenmiş gibi hissedebilirsiniz.

Tutarsızlık Olması:

Dr. Romanoff, durumdaşlık içinde olduğunuzun ana göstergesinin istikrar eksikliği olduğunu öne sürüyor. Partnerinizi bir daha ne zaman göreceğinizi, bir mesaja cevap vermesinin ne kadar süreceğini veya hatta iletişime geçmeye çalışıp çalışmayacağını bilemeyebilirsiniz. İlişkinizden ne bekleyeceğinizi bilmek sizin için zorlayıcı olabilir.

Geleceğe Dair Bir Konuşma Olmaması:

İlişkilerde bireyler, ister yaklaşan günler, organizasyonlar ile ilgili olsun, ister bir aile kurmak gibi daha uzun vadeli hedeflerle ilgili olsun, genellikle geleceğe yönelik planlar yaparlar. Durumdaşlıkta genellikle gelecek planları konuşulmaz.

ilişkileri ile ilgili akıllarında soru işaretleri olan bir çift görseli

İlişkinin Derinleşmemiş Olması:

Siz ve partneriniz yakın olsanız ve birlikte çok zaman geçirseniz bile, duygusal düzeyde derin bir bağ kuramamış olabilirsiniz. Dr. Romanoff'a göre karşınızdaki kişi ile iletişim kurarken size çok da fazla kişisel sorular sormadığını ve konuşmanın yüzeysel olduğunu fark edebilirsiniz.

İlişkide Rahatlığın Ön Planda Olması:

Bu tür ilişkilerde genellikle taraflar birbirlerini görmek/plan yapmak için birbirlerine öncelik vermeyebilirler ve çaba göstermeyebilirler. Örneğin programınızda bir boşluk olduğu veya başka bir planınız iptal olduğu zamanlarda görüşmeyi tercih ediyor olabilirsiniz veya karşı tarafın bu şekilde tercihlerde bulunduğunu fark edebilirsiniz.

Birbiriniz İçin Özel (Exclusive) Olmamanız:

İkiniz de birbiriniz için özel olma konusunu gündeme getirmemiş olabilirsiniz ve ikiniz de başka insanlarla görüşüyor olabilirsiniz.

Tarafların Birbirlerinin Hayatını Çok Fazla Takip Etmemesi:

Dr. Romanoff'a göre, siz ve partneriniz birlikteyken ‘’ilişki modu"nda olabilirsiniz fakat ayrıldığınızda telefonla veya mesajla "gündelik mod" a dönebilirsiniz ve çok fazla iletişimde olmayabilirsiniz.

Situationship’in Artı ve Eksi Yönleri

Situationship’in Artı Yönleri

  1. Sorumluluğun daha az olması durumdaşlığın en büyük avantajıdır çünkü romantik ilişkiler, manevi yönden duygusal enerjimizin büyük bir kısmını kapsayan bir yatırım ister.
  2. Partnerle kurulan yarım bir duygusal bağlantıya ve yakınlığa sahip olmayı tercih eden kişilerin durumdaşlığa ilgi duyma olasılıkları daha yüksektir. Bu kişiler partnerleri ile vakit geçirirken duygusal olarak mevcut ve bağlı gözüküyor olabilirler fakat ayrı olduklarında özgür davranabilirler.
  3. Durumdaşlık konusunda her iki taraf da aynı fikirdeyse taraflar gerçek bir ilişkide bulunmadan ve önemli bir duygusal taahhütte bulunmadan bir ilişkinin avantajlarını keyifli ve stressiz bir yol ile yaşayabilirler.

Situationship’in Eksi Yönleri

  1. Durumdaşlık ilişkisinde tarafların belkentisi farklılık gösterebilir ve bu büyük bir dezavantajdır.
  2. Durumdaşlık ilişkisi ilk başladığı zamanlar, her iki taraf da ilişkinin özellikleri açısından mutlu olabilir fakat zaman geçtikçe taraflardan biri ilişkiden diğer tarafın sunmaya hazır olduğundan daha fazlasını beklemeye başlayabilir.
  3. Tutarlı veya istikrarlı olmayan bir ilişki içinde olmak da zor olabilir, özellikle de beklentileriniz partnerinizinkinden farklılaşmaya başlarsa ve partneriniz bu beklentileri karşılayamıyorsa psikolojik olarak oldukça zorlayıcı bir durum ortaya çıkar.
  4. İlişki durumu aynı zamanda bazı kişiler için kimliğin bir parçası ve insanlarla nasıl ilişki kurduğununun bir göstergesi olabiliyor. Bazen tutarlı veya istikrarlı bir ilişki içinde olmamak kendinizi yetersiz hissetmenize neden olabilir.

Situationship (Durumdaşlık) Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Her iki taraf da durumdaşlıktan beklentileri konusunda yeterince açık olmayabilirler. Genellikle bu durum bir tarafın ilişkinin gidişatından memnun oluşu ve diğer tarafın ilişkiye ve geleceğe dair daha fazla beklentisi oluşması olarak karşımıza çıkar.

Daha fazlasını isteyen kişi, öz değer duygusunu partnerinin onayıyla ve görüşüyle almaya çalışabilir ve bu da kişinin psikolojisi üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açar. Ek olarak, durumdaşlık ilişkileri genellikle yüzeysel olma eğiliminde olduğundan, daha fazlasını isteyen partner genellikle karşı tarafı yeterince iyi tanımaz, bu da onun partnerini idealize etmesine ve dolayısıyla kendisini değersiz hissetmesine neden olur.

bir puzzle parçasını taşıyan çift görseli

Kendilerini sürekli olarak bu tür ilişkiler içinde bulan insanlar, öz değerleriyle mücadele etme eğilimindedirler ve genellikle sevgiyi kazanılacak veya hak edilecek bir şey olarak hissettiren kişilerden etkilenirler.

Situationship’ten Nasıl Çıkılır?

Bir situationship içerisindeyseniz ve memnun değilseniz, karşınızdaki kişiye duygularınızı dürüstçe ifade edin ve beklentilerinizi belirtin.

Her iki tarafın da ilişkiden beklentiler konusunda en baştan itibaren farkındalık sahibi olması çok önemlidir. Durumdaşlık ilişkisini daha özelleşmiş bir ilişkiye dönüştürmek istiyorsanız bu konu hakkında konuşmanız gerekir. Beklentilerinizi belirterek ve taleplerde bulunarak diğer kişinin bu konuya dair duruşu hakkında hakkında netlik kazanabilirsiniz. Cevap sizi her zaman memnun etmeyebilir ama en azından belirsizliği ortadan kaldırmış olursunuz.

Eğer konuşma gerçekleştikten sonra karşınızdaki kişinin şimdiye dek olan duygularını veya isteklerini yanlış anladığınız fark ederseniz, bunu bir öğrenme fırsatı olarak kullanın. Kendinize aşağıdaki gibi sorular sorun3:

  • Diğer kişi başından beri benimle benim istediğim şekilde ilgilendiğine dair işaretler gösterdi mi?
  • Kendi hislerim ve isteklerim konusunda yeterince açık ve dürüst oldum mu?
  • Bu durum gerçekten buna değer miydi?

Durumdaşlık ilişkisi sıradan bir ilişkidir. Eğer aradığınız şey buysa, o zaman devam edin. Eğer daha istikrarlı ve tutarlı bir ilişki arıyorsanız, bu ihtiyacınızı bu kişiyle paylaşın. Herhangi bir noktada ilişkinizin psikolojik durumunuzu etkilediğini düşünüyorsanız, bir uzman bir terapistle görüşebilirsiniz.

Kaynakça

  1. https://www.verywellmind.com/what-is-a-situationship-5216144
  2. https://gazeteoksijen.com/yazarlar/selcuk-sirin/bu-cagin-iliski-tarzi-situationship-ya-da-durumdaslik-188906
  3. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/social-instincts/202210/5-ways-tell-if-youre-in-relationship-or-just-situationship
*Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.