Love Bombing (Aşk Bombardımanı) Nedir?

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Siz de 500 bin mutlu danışanımız gibi hayatınızın kontrolünü elinize alın.

Love Bombing Nedir?

Son zamanlarda literatürde çokça kullanılan ve insanlar arasında da çok duyulan love bombing kavramı türkçede aşk bombardımanı olarak geçmektedir. Love bombing partnere karşı uygulanan aşırı sevgi, ilgi, düşünceli olma, hediyeler verme ve aşırı değerli hissettirme davranışlarıyla yapılan bir duygusal manipülasyon türüne denmektedir.

Love bombing, gaslighting ve ghosting ne demek sorusu insanların kafasını oldukça karıştırmaktadır. Love bombing, gaslighting, ghosting her zaman birlikte anılan ve kullanılan manipülatif yöntemlerdir ve bu üç manipülasyon yöntemi bir narsisist ile ilişki içerisinde olmanın getirdiği süreçlerdir.

Gaslighting kısaca kişinin kendinden şüphe duymasını sağlamaya çalışmak olarak tanımlanabilmektedir. Ghosting ise birden kendini çekip uyarısız bir şekilde tüm iletişimi kesmek olarak tanımlanabilir.

Love Bombing ve Narsisizm

Y kuşağı jenerasyonunda narsisizmin artmasıyla birlikte internet kullanıcıları arasında love bombing davranış modeli sıkça konuşulur hale gelmiştir. Bu davranış modeli aslında narsisistik eğilimleri olan kişilerin partnerlerini mesaj, mail, telefon, sosyal medya, hediyeler ve aşırı ilgi ile bombalaması ve kişiyi manipüle etmesi durumudur3.

Çoğu zaman narsistik eğilimleri olan ve narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerin romantik ilişkilerinde başvurduğu love bombing manipülasyon taktiği aynı zamanda tarikatlarda da sıkça görülmektedir.

Bu manipülasyon taktiği bilinçli veya bilinçsiz yapılabilmektedir, burada amaç kişinin hayatındaki yerini garantilemek ve onun hayatındaki en önemli figür olmaktır. Bir diğer amaç ise ifade ettikleri aşırı ilginin karşılığını görmektir çünkü narsistlerin gerçekten arzuladığı şey sevildiklerinin, güzel olduklarının ve arzu edildiklerinin doğrulanmasıdır4.

Love bombing manipülasyonuna maruz kalan kişilerin bunu anlaması ve balayı döneminden ayırması oldukça güçtür. Kişinin bir manipülasyona maruz kaldığını anlaması da oldukça uzun sürmektedir ve bu sebeple kişi durumu anlamlandıramadan partneriyle yakınlık kurup onun hakimiyetine çoktan girmiş olur2.

Love Bombing Psikolojisi

Love bombing, kişi tarafından her zaman bilinçli şekilde olmasa da belirli bir amaca hizmet etmektedir. Öncelikle love bombing yapan kişi karşı tarafa onu çok önemsediğine ve tek amacının onu mutlu etmek olduğuna dair çok net bir mesaj vermektedir.

İkinci amaç love bombing yapan kişinin derin, cömert ve iyi niyetli olduğuna dair bir imaj yaratmaktır. Bir diğer işlevi ise love bombing yapan kişi ve partnerinin aşklarının eşsiz olduğuna ve diğerlerinden ayrı olduğuna inandırmaktır.

Son olarak love bombing kişiyi bu mükemmel jestleri beklemeye ve onlara olumlu şekilde yanıt vermeye koşullandırır. Bütün bu süreçler love bombing yapan manipülatif kişinin partner üzerinde kontrol sahibi olması durumunu kolaylaştırmakta ve sınırları yok edip ayrılığı zorlaştırmaktadır5.

Love Bombing Belirtileri

Love bombing kişinin partnerine verdiği aşırı ilgi anlamına gelmektedir, bu sebeple partnerin yaptığı aşırı, gereksiz ve yerinde olmayan bütün ilgi çeşitleri love bombing belirtileri arasında yer alabilmektedir.

  • İlişkinin çok erken evrelerinde çok derin ve hassas yaralarını açmak, travmalarından bahsetmek ve bunu bir tek partnerin bildiğini söylemek
  • İlişkinin çok erken dönemlerinde çok hızlı ilerlemek ve geleceğe dair uçuk planlar kurmak
  • Yerinde ve içten hissettirmeyen, sürekli tekrarlanan iltifatlar
  • Sürekli aramalar, mesajlar ve sosyal medya üzerinden bitmek bilmeyen iletişim
  • Sürekli görüşmek, her anda partnerin yanında olmak ve kişisel alanın kalmaması
  • Sürekli görüşüldüğü için arkadaşlara zaman ayıramamak
  • Bir hafta içerisinde yıllardır arkadaş olan insanlardan daha çok deneyim paylaşılması
  • Partnerlerin neredeyse her özelliğinin ortak olması
  • Kişinin diğer yarısını bulmuş gibi hissetmesi
  • Çok sık hediye almak love bombing belirtileri arasında görülmektedir.
love bombing ve abartılı sürprizler görseli

Love Bombing Nasıl Anlaşılır?

Normal ilişkilerin balayı döneminde insan çok mutlu olsa da ilişkinin gerçekliğini sorgulamaz ve ilgi için yapılan davranışların içtenliği sorgulanmaz. Fakat love bombing yapılan bir ilişkide verilen ilgi her daim çok fazla, çok yersiz ve gereksiz olur.

Love bombingin en açık işaretlerinden biri ise mevcut durumla çok alakasız ve orantısız davranışlar görmektir. Bu taktik sıklıkla tarikatlarda da görülmektedir. Partnere veya kişiye verilen sevgi ve ilgi öyle büyük ve öyle fazladır ki kişi durup “Bu insan bana neden böyle davranıyor?” diye düşünmeyi akıl edemez1.

Tarikatlara katılan insanların da sıklıkla maruz kaldığı sevgi ve kabul miktarı daha önce yaşanan her şeyden çok daha yoğun olmaktadır. Amaç partnerler arasındaki sınırları ortadan kaldırmaktır çünkü sınırlar ortadan kalkınca ayrılık zorlaşmaktadır1.

love bombing ve erken evlilik planı görseli

Love Bombing Durumunda Ne Yapılmalı?

Manipülasyona maruz kalan kişinin öncelikli hedefi bunu anlamak olmalıdır. Love bombingi anlayabilmek ve manipülasyonları fark edebilmek için belirli işaretler söz konusudur. Bu tehlike sinyallerini iyice öğrenmek ve bunlar fark edildiğinde ilişkiden uzaklaşmak gerekmektedir. Love bombing yapan partnerin tehlike sinyalleri şunlar olabilir:

  • İlişkide hep onay bekler ve onay alamadığında öfke gösterir.
  • Yeterince ilgi verilmediğinde öfkelenir.
  • İlişkinin ilk haftalarında evlilik, aynı eve taşınma, gelecek planları gibi aşırı erken adımları konuşur.
  • Çok hızlı şekilde bağ kurulur ve bu bağ kendini çok yoğun hissettirir.
  • Ruh ikizi olduğunuzu iddia eder.
  • Karşı tarafı yavaşça sosyal ortamından uzaklaştırır.
  • Karşı tarafın aklında ilişkiye dair oturmayan düşünceler ve kafa karışıklığı vardır.
  • Karşı tarafa verdiği ilginin ona da verilmesini bekler.
  • Sosyal medyada ve insanların içinde “aşırı” davranır.
  • Yaptığı tüm iyilikleri cebine koyar ve ileri dönemde kullanmak için bekletir.

Kişi bütün bu işaretleri bildiği ve fark ettiği taktirde love bombing yapan bireylerle ilişkisini kesmeli ve uzaklaşmalıdır. İlişkilerde kendini manipülasyonlardan korumak için bu işaretleri bilmek ve aramak önemli bir adımdır.

Bu tür bi manipülasyona maruz kalan kişinin bunu anlaması ne kadar zorsa anladıktan sonra o ilişkiden çıkmaya çalışması da o kadar zorlayıcı olabilmektedir. Bazı insanlara sürekli kendini müthiş ve aşırı değerli hissettiği bir ilişkinin sağlıklı olmadığını söylemek onlara şaşkınlık verici gelebilmektedir.

Love bombingin sağlıklı olmamasının sebeplerinden biri bunun sonsuza kadar süremeyişi, bir diğeri ise bu sevgi gösterisinin temel amacının kontrol kazanmak ve manipüle etmek olmasıdır. Partner aşırı değer veren bir insandan anında değersiz hissettiren, acımasız, taciz eden ve rahatsız eden bir insana dönüşebilir.

İlişki sırasında bu işaretler fark edildiğinde karşı tarafa bu kadar hızlı ve sınırsız gitmenin doğru olmadığına dair konuşmak ve bu durumdan duyulan rahatsızlık dile getirilmelidir. Böyle durumlarda kişiye sınır koymaya çalışmak çok önemlidir.

Love bombing yapan kişi narsisistik yapısı yüksek biriyse sınır koyma çabası çoğu zaman öfke ile karşılanmaktadır. Bu durumda yapılması gereken en mantıklı adım manipülatif kişiyle olan tüm bağı kesmek ve iletişimi tamamen bitirmektir.

Kişi love bombing gibi tetikleyici bir manipülasyondan çıktıktan sonra kendini sarsılmış, güvensiz ve şaşkın hissedebilir. İlişki sonrası bu tarz duygular içerisinde hisseden kişilerin bir klinik psikologdan yardım alması önemlidir. İnsan bazen her ne kadar manipülatif ve toksik bir ilişki içinde olduğunu bilse de bu ilişkiden çıkmakta zorlanmaktadır. Böyle durumlarda da mutlaka bir uzman yardımı ile ilerlenmesi gerekmektedir.

Kaynakça

  1. Halperin, D. A. (1982). Group processes in cult affiliation and recruitment. Group, 6(2), 13–24.
  2. Hayes, Sharon, ve Samantha Jeffries. Romantic terrorism: An auto‐ethnography of domestic violence, victimization and survival. Springer, 2015.
  3. Strutzenberg, C. C., Wiersma-Mosley, J. D., Jozkowski, K. N., & Becnel, J. N. (2017). Love-bombing: A Narcissistic Approach to Relationship Formation. Discovery, The Student Journal of Dale Bumpers College of Agricultural, Food and Life Sciences, 18(1), 81-89.
  4. Twenge, J.M., S. Konrath, J.D. Foster, W.K. Campbell, and B.J. Bushman. 2008a. Egos inflating over time: A crosstemporal meta-analysis of the narcisistic personality inventory. J. Pers. 76:876-901.
  5. The Berkeley Well-Being Institute.Love Bombing: Definition, Examples, & Psychology. https://www.berkeleywellbeing.com/love-bombing.html
*Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.