Orgazm Olamamak

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Siz de 500 bin mutlu danışanımız gibi hayatınızın kontrolünü elinize alın.

Orgazm Nedir?

Orgazm, genellikle cinsel uyarılmayla birlikte gerçekleşir ve cinsel organlar, çevresi ve bedenin farklı yerlerindeki kasların kasılmasıyla deneyimlenir. Orgazm, birçok insan tarafından cinsel hazzın en yüksek noktası olarak tanımlanır.

Bununla birlikte orgazm bazen haz ve cinsel uyarılma olmadan da gerçekleşebilir. Orgazm, nefeste, kalp atışlarında ve kan basıncında hızlanma, vücutta istemsiz kasılma, cinsel organlarda ıslanma veya peniste boşalma oluşturabilir.

Orgazm Olamama Sorunu Nedir?

Orgazm olamamak, cinsel uyarılma olmasına rağmen orgazmın gerçekleşmemesidir. Orgazm olamama durumu bazen anorgazmi olarak da adlandırılır. Orgazm olamamak herkes için aynı değildir; çeşitli şekillerde olabilir:

  • Daha önce hiç orgazm deneyimlememiş olmak
  • Daha önce orgazm olmuş olmasına rağmen artık deneyimleyememek
  • Duruma bağlı olarak orgazmın gerçekleşmemesi

Orgazm olamamak, çözümü olan bir cinsel disfonksiyondur fakat bir eksiklik ya da yanlışlık göstergesi değildir. Bunun için tedavi yöntemleri aramak, utanılması gereken bir durum değildir.

Orgazm Olamamanın Belirtileri Nelerdir?

Orgazm olamamak, cinsel uyarılma olmasına rağmen orgazmın gerçekleşmemesidir. Belirleyici olan, bu durumun bir süre devam etmesi ve kişiyi rahatsız etmesidir.

Orgazm olamamanın genelde belirtileri şunlardır:

  • Orgazm sıklığı, yoğunluğu ve hissinde önemli azalma
  • Orgazmın tamamen ortadan kalkması
  • Belirtilerin en az 6 ay boyunca deneyimlenmesi
  • Belirtilerin deneyimleyen insanda belirgin bir endişe oluşturması

Orgazm olmamak ile orgazm olamamak her zaman aynı şey değildir. Bazen insanlar tek başlarına ya da partner ilişkilerinde cinsel davranışlar deneyimleyebilir ve orgazm olmayabilir, orgazm olmak istemeyebilir.

Bazen de yorgun, üzgün veya stresli hissedilen anlarda orgazm olmak zorlaşabilir veya orgazm hiç gerçekleşmeyebilir. Orgazm, cinsel ilişkiler için bir zorunluluk ya da her cinsel davranışın bir sonucu değildir.

Orgazm Olamamanın Nedenleri Nelerdir?

Orgazm olamamak fiziksel, ruhsal ve toplumsal birçok sebeple ilgili olabilir:

  1. Haz ve orgazm mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olmamak
  2. Cinsellikle alakalı korku, ön yargı, olumsuz ve yanlış düşünceler
  3. Olumsuz cinsel deneyimler, şiddet ve travmalar
  4. Partnerle cinsellik konusunda iletişim eksikliği
  5. Stres, kaygı, depresyon gibi ruhsal durumlar
  6. Fiziksel ve genetik durumlar

1. Haz ve orgazm mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olmamak

Güvenilir ve kapsamlı cinsellik eğitimine erişimin olmaması, cinselliğe dair toplumsal tabularla birleştiğinde yanlış ve eksik bilgileri doğurur. Bilgi eksikliğine dair aşağıdakiler orgazm deneyimlemekte zorluk oluşturabilir:

  • Cinsel haz ve orgazmın nasıl deneyimlendiğini bilmemek
  • Bedenini tanımamak veya mastürbasyon deneyimlememek
  • Cinsel organlar ve bedenin haz noktalarını keşfetmekten çekinmek
orgazm ve cinsellik hakkında bilgi eksikliği çizimi

Popüler kültürde ve ana akım pornolarda bazen orgazm belli cinsel davranışlar sonucunda kendiliğinden gerçekleşiyor gibi gösterilir. Örneğin, vajinası olan insanlarda orgazmın yalnızca vajinal birleşme ile gerçekleştiği varsayımı, bu şekilde orgazm olamayan insanlarda bir baskıya dönüşebilir. Belli bir şekilde orgazm olamamak, orgazmın başka şekillerde gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez.

Orgazmın tek bir yolu yoktur; klitoris, meme uçları, anüs veya bedendeki erojen bölgelerin uyarılmasıyla da gerçekleşebilir. Herkesin hoşlandığı cinsel davranışlar ve orgazm deneyimleme biçimi birbirinden farklıdır.

2. Cinsellikle alakalı korku, ön yargı, olumsuz ve yanlış düşünceler

Birçok toplumda cinsellik tabulaşmış bir konudur. Cinsellik tabuları, cinselliğin yanlış, korkutucu ve ayıp gibi olumsuz değerlerle kodlanmasına ve aktarılmasına sebep olabilir. Bu da şu gibi yanlış ve olumsuz düşünceleri oluşturabilir:

  • "Orgazm olamıyorum, bende kesin bir sorun var."
  • "Benim orgazm olmam zaten çok uzun ve zor oluyor."
  • "Zaten kadınların orgazm olması o kadar önemli değil."
  • "Orgazm olamadığım için partnerim benden ayrılacak."

Cinselliğe bakışının olumsuz değerler etrafında şekillenmesi, insanların cinsel davranışlardan utanması veya korkması cinsel haz veya orgazm deneyimlenmemesine yol açabilir.

3. Olumsuz cinsel deneyimler, şiddet ve travmalar

Geçmişte ve güncel zamanda yaşanan cinsel istismar, taciz, saldırı ve tecavüz gibi cinsel şiddet ve diğer şiddet türüne yönelik vakalar; beden, haz ve orgazm mekanizmalarını etkileyebilir.

4. Partnerle cinsellik konusunda iletişim eksikliği

Partnerli ilişkilerde kişilerin birbirleriyle iletişim kurmamaları, ön yargılar ve iletişim sorunları da orgazm ve haz mekanizmaları ve deneyimlerini etkileyebilir.

Aşağıdaki ve benzeri durumlar orgazm olamamaya ya da tek başına olabiliyorken partnerin yanında olamamaya sebep olabilir:

  • Partnerin belli bir cinsel davranıştan mutlaka hoşlanacağını varsaymak, Soru sormamak veya partneri dinlememek
  • Hoşlandığı davranışların neler olduğunu söylemekten veya göstermekten çekinmek
  • Orgazm olması için partnere baskı uygulamak
  • Acele etmek
  • Orgazm eşitliği hakkında bilgi sahibi olmamak
  • Partnerin yanında kendini rahat hissedememek

5. Stres, kaygı, depresyon gibi ruhsal durumlar

Geçmişte veya güncel zamanda yaşanan olumsuzluklar, felaketler veya krizler insanlarda stres, kaygı, depresyon gibi ruhsal durumları oluşturabilir; cinsel isteksizliğe ve orgazm olamamaya sebep olabilir. Klinik olarak tanımlanmış ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da (antidepresan gibi) da orgazm deneyimini etkileyebilir.

orgazm zevk ve hormonların zamana göre grafiği

6. Fiziksel ve genetik durumlar

Fiziksel olarak deneyimlenen ve genetik olarak aktarılan bazı rahatsızlıklar, orgazm olamamaya sebep olabilir. Böyle durumlarda psikolojik olarak destek almanın yanında çeşitli destekler de alınabilir.

Orgazm Olamama Sorunu Ne Kadar Yaygın?

Orgazm olamamak, cinsiyet kimliği ve cinsel yöneliminden bağımsız olarak tüm insanları etkileyebilir. Bununla birlikte araştırmalar, doğumda atanan cinsiyeti kadın olan insanların orgazm olamamak konusunda öne çıktığını gösteriyor. Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM), bunu “kadında orgazm bozukluğu” başlığında ele alır.

Araştırmalar, dünyada kadınların %11- 46’sının orgazm disfonksiyonundan etkilendiğini gösteriyor. Bu sayılar; coğrafya, kültür, din, sosyal sınıf gibi özelliklere göre değişkenlik gösterebilir.

Güvenilir cinsellik eğitimine erişimin yüksek olduğu toplumlarda bu oran daha düşük; cinsellik tabularının baskın olduğu toplumlarda ise bu oran daha yüksek olabilir. Örneğin, Türkiye’de orgazm olamama sorunu ile uzmanlara başvuran kadınların %40-60’ında orgazm bozukluğu görüldüğü tahmin edilir.

Orgazm Olamama Sorunu Nasıl Çözülür?

Orgazm olamamak, kalıcı bir deneyim olmak zorunda değildir. Orgazm olamamanın en önemli sebepleri psikolojik ve toplumsal olduğundan çözümleri de bu alanlarda aramak önemlidir.

Cinsel terapi

Klinik psikologlar ve psikiyatrlar tarafından uygulanabilen cinsel terapi, orgazm olamama sorununun çözümü için kullanılan yöntemlerinden en önemlisidir. Terapiye tek başına veya partnerle birlikte başvurmak mümkündür. Olumlu yönde bir değişim gözlemleyebilmek için terapistin önerdiği sıklık ve düzende, bir süre terapiye devam etmek önemlidir.

Cinsel terapi, orgazm olamamakla ilgili soruların, kaygıların veya korkuların paylaşabileceği güvenli bir alandır. Terapi, orgazm olmayı engelleyen düşünce ve davranış kalıplarının neler olduğunu, danışanın geçmiş deneyimlerini göz önünde bulundurarak inceler. Çeşitli yöntemlerle bu kalıpların sorgulanmasına ve daha olumlu değerlerle değiştirilmesine destek olur.

Partnerle birlikte gerçekleştirilen terapide ise partnerlerin dinleme, iletişim kurma ve duygusal ifade becerileri güçlenebilir. Bu da partnerlerin cinsellik ve orgazma daha farklı ve seks-pozitif bir yerden bakmasını sağlayabilir.

Destekleyici yaklaşımlar

Toplumsal düzeyde cinsellik alanında çalışan sosyologlar, cinsellik eğitmenleri ve seks-pozitif aktivistler, haz ve orgazm konusunda kalıplaşmış düşünce ve yargıların sorgulanması için eğitimler sunar.

Bu eğitimler, cinsellik alanında kendi düşünce ve davranışlarını değiştirmek isteyenler için önemli bir kaynak olabilir.

Orgazm Olamamak Hakkında Sorular

Orgazm olamamak, bunu deneyimleyen insanın hayatında neyi etkileyebilir?

Orgazmın fiziksel ve ruhsal çeşitli faydaları ve fonksiyonları vardır. Orgazm bedeni ve zihni rahatlatabilir, daha kolay uykuya dalmayı sağlayabilir, stresi azaltabilir. Orgazm olamamak, insanın genel iyi olma halini, beden algısını ve ilişkilerini olumsuz şekilde etkileyebilir.

Orgazm olamama sorunundan kadınlar daha mı çok etkilenir?

Orgazm olamama konusunu inceleyen araştırmalar doğumda atanan cinsiyeti kadın olan insanların özellikle etkilendiklerini gösterir. Bunun temel sebepleri arasında klitorisin anatomik yapısı, klitoris ve vajinada cinsel uyarılmanın nasıl gerçekleştiği ve penis-vajina birleşmesi dışındaki çeşitli cinsel davranışların neler olduğuna yönelik bilgi eksikliği sayılabilir.

Vajinası olan insanların orgazm olmasının çok zor ve karışık olduğu veya çok uzun sürdüğü gibi bilgiler insanları olumsuz yönde etkileyebilir.

Orgazm olmak öğrenilebilir mi?

Hangi bölgelerin cinsel uyarılmaya karşılık verdiğini, uyarılma ve haz mekanizmalarının nasıl işlediğini anlamak orgazm deneyimini olumlu etkileyebilir. Mastürbasyon, cinselliğe dair güvenilir bilgi ve deneyimler edinmek ve bedenini daha iyi tanımak bu öğrenme sürecinin parçası olabilir.

Kimse doğuştan orgazmın ne olduğu ya da nasıl daha tatmin edici şekilde deneyimleneceğine dair bilgiyle doğmaz. Cinsellik, bedenler ve haz deneyimlerine dair her zaman yeni şeyler öğrenmek mümkündür.

Kaynakça

  1. Cinsel Eğitim Araştırma ve Tedavi Derneği (CETAD). "Kadında orgazm bozukluğu".
  2. Marchand, E. (2021). Psychological and Behavioral Treatment of Female Orgasmic Disorder, Sexual Medicine Reviews.
  3. Rellini, A. H, Clifton, J. (2021). Female orgasmic disorder. Adv Psychosom Med.
  4. The American Psychiatric Association (APA). (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM-5, Fifth Edition.
*Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.