Gerilim Tipi Baş Ağrısı: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Siz de 500 bin mutlu danışanımız gibi hayatınızın kontrolünü elinize alın.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir?

Gerilim tipi baş ağrısı en sık karşılaşılan baş ağrısı türüdür. Baş, şakaklar, alın ve boyun çevresinden hafif veya orta şiddetli ağrılar ile kendini gösterir1.

Başın çevresinde bir lastikle sıkıştırılıyormuş gibi bir basınç ve gerginlik hissi oluşur. Baş ağrılarınız bu şekilde gerçekleşiyorsa, gerilim tipi baş ağrısı ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Yapılan çalışmalar her insanın birden fazla kez baş ağrısından şikayet ettiğini gösteriyor2. Fakat herkes aynı şekilde baş ağrısı çekmiyor. Kimileri daha şiddetli kimileri daha hafif kimileri sıklıkla kimileri ise nadiren baş ağrısı yaşar.

Baş ağrısı tipleri, nedenleri ve süreleri pek çok sebebe bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Günlük hayatı zorlaştıran zihinsel ve fiziksel süreçleri yavaşlatan baş ağrılarının bir türü de gerilim tipi baş ağrısıdır.

Stresten kaynaklı başladığı düşülmekle birlikte gerilim tipi baş ağrısını etkileyen pek çok faktör olabilir. Gerilim tipi baş ağrısına genellikle başka semptomlar eşlik etmez ve çoğunlukla bu baş ağrıları tehlikeli olarak değerlendirilmezler.

Kadınların erkeklere oranla daha sık gerilim tipi baş ağrısı yaşadığı yapılan çalışmalarca kanıtlanmıştır. Erkeklerin %69’u hayatlarında en az bir kere gerilim tipi baş ağrısı yaşarken kadınların %88’i bu ağrıyı yaşar.

Okul çağı çocuklarının da zaman zaman baş ağrısı çektiklerini görmüş olabilirsiniz. Gerilim tipi baş ağrısı, sadece yetişkinlerde olmaz ve gerilim tipi baş ağrısı çeken çocukların oranı sandığınızdan daha yüksek olabilir. Genç ve ergenlerin %75’i en az bir kere gerilim tipi baş ağrısı yaşar ve bu çocukların %10’unda bu baş ağrısı tekrarlayan biçimdedir1, 3.

Gerilim kaynaklı şiddetli baş ağrısı yaşayan bir erkek çizimi

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Belirtileri

Gerilim tipi baş ağrısında bazı diğer tip baş ağrılarında olduğu gibi yan semptomlar görülmez. Işığa hassasiyet, kusma, bayılma, bulantı gibi eşlik eden olumsuz durumlar yoktur. Gerilim kaynaklı baş ağrısının belirtileri şunlardır:

  • Başın ön ve arka kısımlarında sıkışma basınç hissi
  • Boyun ve omuz kaslarında gerginlik ve hassasiyet
  • En az 30 dakika süren baş ağrısı
  • Ağrının boyundan başlayıp başa doğru ilerlemesi
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Stres kaygı veya korku gibi yoğun bir duygunun ardından başlayan baş ağrısı

Gerilim Tipi Baş Ağrısının Özellikleri

  • Genellikle öğleden sonra başlayıp 30-40 dakika kadar sürer.
  • Günlük hayattaki rutinleri yapmaya engel olacak boyutta bir ağrı değildir.
  • Sese ve ışığa karşı duyarlılık yoktur.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nereye Vurur?

Migren ve gerilim tipi baş ağrısı sıklıkla karıştırılan ve karşılaştırılan iki tip baş ağrısıdır. Gerilim tipi baş ağrısı migren gibi tek bir noktaya vurmaz. Daha yaygın seyreder ve ağrı ilerledikçe şiddetlenir5.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Neden Olur?

Gerilim tipi baş ağrısının oluşmasındaki temel neden stres olarak görülse de stres bu tip baş ağrısının oluşmasındaki tek etken değildir4. Gerilim tipi baş ağrısının nedenleri şunlardır:

  • Baş ve boyundaki kasların gerilmesi
  • Kaygı ve korku gibi olumsuz duyguların yoğun yaşanması
  • Uzun süre aynı pozisyonda oturmak/ hareketsiz kalmak
  • Bazı psikolojik problemler (anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi)
  • Kafaya darbe almak
  • Az veya çok fazla uyumak
  • Düzensiz beslenmek (yetersiz beslenmek veya çok fazla yemek yemek)
  • Çok gürültülü ortamlarda bulunmak
  • Diğer bazı sağlık sorunları (Örneğin bazı durumlarda toz alerjisi gerilim tipi baş ağrısını tetiklemektedir.)

Gerilim tipi baş ağrısı ile mental sorunlar arasında ilişkiler bulunmuştur. Örneğin sık sık gerilim tipi bağ ağrısı çeken kişilerin anksiyete duyarlılığının yüksek olduğu görülmüştür6.

Diğer bir deyişle yoğun baş ağrısı çeken kişiler, kaygılı durum ve ortamlara karşı daha duyarlıdırlar ve daha çabuk kaygılanmaktadırlar. Anksiyete duyarlılığı olan kişiler (daha kolay kaygılananlar) baş ağrısından daha fazla korkarlar ve bu korku da baş ağrısı çekmelerine sebep olabilir7.

gerginlik tipi baş ağrısından muzdarip bir kadın çizimi

Araştırmalar, çocukluk çağında travmaya maruz kalan kişilerin yetişkinlik döneminde daha fazla baş ağrısı çektiğini göstermiştir. Çocukluk çağı travmaları da gerilim tipi baş ağrısının ortaya çıkmasında etkili sebeplerden biri olabilir.

Fakat şunu belirtmekte fayda var: Gerilim tipi baş ağrısı en sık görülen baş ağrısı türlerindedir ve kişinin travma geçmişi veya mental sağlık sorunu olmasa da gerilim tipi baş ağrısı yaşayabilir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Tedavisi

Baş ağrısı deyince herkesin ilk aklına gelen ağrı kesicilere başvurmaktır. Gerilim tipi baş ağrısı için üretilmiş spesifik bir ağrı kesici olmamakla birlikte doktorlar hastaların durumu ve ihtiyaçlarına göre ilaç kombinasyonları reçete edebilmektedir.

Reçetesiz temin edilen ağrı kesiciler ise kısa süreli bir rahatlama sağlasa da farklı tip baş ağrılarına ve bazı sağlık problemlerine yol açabilir6, 7.

Baş ağrısının bireyin ruh hali ve günlük hayatının işleyişi üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Gerilim tipi baş ağrısı, kişileri daha agresif bir hale getirebilir ve yaşam kalitesinde düşüşe neden olabilir. Bu durumda psikolojik danışman ya da terapistten destek almak içinde bulunduğunuz durumu kabul edip yol almanıza yardımcı olacaktır.

Bunun yanı sıra fiziksel rahatlatmayı hedef alan tedavi yöntemleri de etkili bir biçimde kullanılabilir:

  • Fizik tedavi
  • Kuru iğne tedavisi
  • Tetik nokta enjeksiyonlar
  • Tıbbi masaj

Bu yöntemler baş ağrısına sebep olan veya baş ağrısı ile meydana gelen omuz ve boyun kaslarındaki kasılmaları gevşettikleri için gerilim tipi baş ağrısı tedavisinde oldukça faydalıdırlar.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Gerilim tipi baş ağrısını mucizevi bir şekilde geçirip tekrar bu ağrıları çekmeyeceğinize garanti eden bir ilaç ne yazık ki yoktur. Bu sebeple reçetesiz satılan ve size mucizevi sonuçlar vadeden ilaçlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz. İlaç tedavileri için mutlaka doktorunuza danışın.

Profesyonel yardım almanın yanında bu tip baş ağrılarından kurtulmak ve hafifletmek için pek çok uygulama mevcuttur. Baş ağrısı çeken insanların çoğu kendi kendilerine bir çözüm arayışına girerler. Öyle ki en çok araştırılan sorulardan biri de “Gerilim tipi baş ağrısı evde nasıl geçer?”. Gerilim tipi baş ağrısından kurtulmak için neler yapabiliriz gelin birlikte bakalım.

Baş Ağrısını Geçirmek İçin Öneriler

  • Duruşunuza (postür) dikkat edin. Özellikle masa başında çalışırken yanlış durmak, omurga gerginliğini arttırır ve baş ağrısına yol açabilir.
  • Düzenli olarak yürüyüş ve yoga gibi rahatlatıcı sporlar yapmak gerilim tipi baş ağrısı için uzun vadeli bir çözüm önerisi olabilir.
  • Stresi daha iyi yönetmenize yardımcı olacak aktiviteler yapın (meditasyon ve öz şefkat pratikleri gibi). Stres baş ağrısının ana nedenlerinden biridir.
  • Tütün ürünlerinden uzak durun. Tütün ürünlerini kullanmak ve solumak baş ağrısını tetikler.
  • Sıcak ve soğuk kompres uygulamaları yapın. Sıcak bir duş almak veya buz torbasını başa tutmak ağrıya iyi gelebilir.

Gerilim tipi baş ağrısının başlıca sebeplerinden biri strestir. Günlük hayatta stres yaşadığınızı düşünüyorsanız kendi başınıza kolayca ve ücretsiz olarak çözebileceğiniz stres testine giderek stres düzeyinize dair bilgi edinebilirsiniz.

Kaynakça

  1. AKÇA, Ö. F., ÖZKAN, M., & TEBER, S. T. (2013). Migren ve gerilim tipi baş ağrısı olan ergenlerde anksiyete duyarlılığı ve dissosiyatif belirtiler. Anatolian Journal of Psychiatry/Anadolu Psikiyatri Dergisi, 14(2).
  2. Sayılgan, N. , Güleç, H. , Domaç, F. M. (2018) "Migren ve gerilim tipi baş ağrısı olan hastalarda psikosomatik tanı" . Cukurova Medical Journal 43;262-267
  3. Passchier J, Orlebeke JF. (2000). Headaches and stress in schoolchildren: An epidemiological study. Cephalalgia 167-76.
  4. Sönmezler, A., İbrahim, Ü. N. A. L., & Yoldaş, T. K. (2013). Migren ve gerilim tipi baş ağrısının sağlığa ilişkin yaşam kalitesi üzerine etkileri. Cukurova Medical Journal, 38(3), 374-381.
  5. Öztürk, M., Öngel, B., Öztürk, Y., Soy, D., Altunkaynak, Y., SÖZMEN, V., & BAYBA, S. (2001). Migren ve gerilim tipi baş ağrılarında ağrı ve sosyoekonomik özellikler. Düşünen Adam: Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi, 14, 48-52.
  6. Powers SW, Gilman DK, Hershey AD. (2006) Headache and psychological functioning in children and adolescents. Headache. 46:1404-15. 9.
  7. Norton PJ, Asmundson GJG.(2004) Anxiety sensitivity, fear, and avoidance behavior in headache pain. Pain. 111:218-23.
*Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.